Hobby stuen
Tøjstil og RFC-fester

Hobby stuen

“Min far har fødselsdag på lørdag, hvad syns´ du jeg skal lave til ham?

“Tror du, jeg får et knus af min søster, hvis jeg laver denne ting til hende?”

“Må jeg gerne se i skabet hvad der er, jeg har så meget lyst til at lave noget?”

Der er mange gode grunde til at holde hobbystuen åben.

Det er rigtigt godt at sidde og snakke/hygge sammen. Der er rum til at tale om store såvel som små problemer, som børnene tumler med indbyrdes, ofte med nogen støtte fra den voksne.

Vi har materialerne: det være f.eks.: æsker, glas, billedrammer og meget mere. Børnene dekorerer tingene efter personligt valg med eller uden vejledning. De er meget gode til at inspirere hinanden og får en god forståelse for, hvad det vil sige at inspirere. Det er ikke bare at “abe efter” hinanden, (som nogle udtrykker det) når man laver ting, som ligner kammeraternes flotte resultat.

Der er også plads til at lade fantasien løbe og sætte materialerne sammen, så det bliver ens eget unikke produkt/kunstværk. At se mulighederne i sammensætningen af enkelte dele af vore materialer forudsætter en del kreativitet. Børnene får erfaring med at få prøvet materialernes muligheder og begrænsninger efter.

Opleve at fordybe sig i sit eget univers giver tillid til egne evner. Finde “det tredje” sammen med andre eller alene. Se noget blive skabt, som man selv (eller sammen) har medvirket til, giver mod på at prøve nye ting. Yderligere kan man måske få en større forståelse af kunstens væsen.

Hvad koster det? Nogle børn synes en ting er meget billig, derimod sjældent for dyr. De fleste er imponerende prisbevidste, for de har lagt mærke til butikspriserne. Det hænder, at vi må “prutte” om prisen, hvis der er en lille fejl på materialet.

Men hvis de selv laver en lille fejl på deres ting, og bliver kede af det, betyder fejlen ikke meget, når jeg spørger: “Hvad tror din far eller mor helst vil have: noget der ligner et køb fra Rødovre Centrum, eller noget der ligner en ting, du selv har lavet?”

Så er der ingen tvivl om, hvad deres far eller mor vil foretrække!

Jonna





Tøjstil og RFC-fester

Jeg har de sidste 4 år været dørmand til Rødovre’s cafeværesteders fester på Rødovre Fritids Center (RFC) og har gennem den tid været vidne til en mere og mere minimalistisk tøjstil, fra især pigernes side, jo mindre jo bedre.

Det jeg er bekymret for i deres valg af tøj, er de signaler de sender til omverdenen. Det er signaler som langt ældre piger kan sende uden at behøve at være nær så bekymret for de konsekvenser deres stil sender ud. Piger der er 12-14 år gamle er ikke i stand til at vurdere hvad et par hotpants og en lille stram top, godt nedringet med en skub-op-bh, sender af signaler til omverdenen.

Jeg kan sagtens fortælle pigerne at deres tøj ligner noget en pige på 17-20 år kan rende rundt i, for at tiltrække sig det modsatte køns opmærksomhed.

Det er ikke derfor de går til fest - jo lidt er det, de er bare ikke klar over at det er det de gør.

Det er ikke fra mig de skal høre det eller fra nogen af mine kvindelige kolleger. Det er fra deres forældre. Jeg ved godt at det kan være meget svært at skulle være den der siger til sit barn at det og det tøj vil jeg ikke have du har på, fordi sådan er tiden bare. De unge er så kloge at vi ikke skal komme og fortælle dem noget som helst.

Jeg har ikke problemet endnu, det kommer sikkert når min egen datter skal til at komme til disse fester. Så en opfordring til jer forældre er at tale med jeres piger om signalerne deres minimalistiske tøjstil sender ud til omverdenen, for deres egen skyld.

Som slutbemærkning har jeg det sådan at jeg ikke skal komme på arbejde og blive stødt af en påklædning som jeg finder grænseoverskridende. Jeg har lyst til at være på arbejde uden at have det skidt med at brugerne af Cafeen eller festerne stort set ingenting har på eller er klædt på måde som er et mandeblad værdigt.

For drengenes vedkommende er det stadig hængerøv der er stilen og det signal en hængerøv sender syntes jeg ikke er det nær så bekymrende som pigernes. Ikke andet at det kan virke enormt provokerende og til tider kan jeg være nervøs for deres måde at gå på, senere i livet kan have taget skade, fordi de vralter rundt når bukserne hænger nede om knæhaserne.

Allan





[Forside] [Leder] [Fælles indlæg] [Skattekisten]

[Piratskibet] [Tømmerflåden] [Caféen]