NYHEDSBREV MARTS 2015
Fra ledelsen Skattekisten Piratskibet Tømmerflåden
Mysteriet om børnehaveklassen, der blev væk

Vi havde regnet med at få tre børnehaveklasser. Først sidste sommer, og nu også i år. Af mange årsager er det endnu en gang mislykkedes. Blandt andet var der mange børn i den nye del af vores skoledistrikt, der havde større søskende på Islev Skole. Islev Skole ville få tre børnehaveklasser med 30 børn eller flere. Og vi kunne se frem til at få tre meget små klasser. Og der var da vist også nogle flere grunde.

Tilsammen kom det alt sammen til at betyde, at man i kommunen valgte at udvide antallet af børnehaveklasser på Islev Skole i et år. Nu håber vi så, at der inden næste sommer vil blive truffet en ny politisk beslutning om skoledistriktet, så vi kan få øget vores børnetal, og børnehaveklassen kommer til at ”bo” hos os.

Det betyder så, at vi skal have endnu et år med kun to børnehaveklasser. Det er hyggeligt, så er vi ikke så mange på skolen, så alle stort set kan kende alle. Omvendt betyder det en del for personalet: Sammen med den politiske beslutning om, at der skal være færre pædagogresurser i 2. og 3. klasse, betyder de færre børn bl.a., at vi skal reducere i antallet af fuldtidsansatte. Fremover vil vi skulle have flere deltidsmedarbejdere, end vi har set hidtil.

Flemming Brandt


Farvel

Det er lidt voldsomt for tiden. Vi har ikke haft udskiftning af personale i mange år - og så sker der pludselig alt for meget lidt for hurtigt. To af vore gode medarbejdere forlader os i dette forår.

Susanne, som har arbejdet hos os i 34 år, takker af den 27. marts. Det samme gør vi - altså takker. Susanne, tak for, at du gennem 34 år har inspireret så mange børn og voksne til kreative aktiviteter. Tak for, at du har hjulpet så mange børn på vej. Tak for, at du med dine skarpe bemærkninger i SFO’ens pædagogiske udvalg har holdt os på sporet i vores stadige udvikling. Tak for, at du i flere perioder har været med i skolebestyrelsen. Tak for, at du er den, du er. Hav det godt i dit otium.


Også Morten i Skattekisten forlader os efter 14 år. Tak til dig, Morten, for engageret medspil. Mange har nydt godt af din varme og din venlige måde at engagere os til udvikling. Det er ikke med min gode vilje, du forlader os - de er heldige, dem Nord for København, hvor du nu skal slå dine folder.

Flemming Brandt


En ny SFO er på vej

Nu har vi indhøstet de første erfaringer med den nye måde at drive skole på. Personale og ledelse har diskuteret, hvordan vi skal organisere os for at kunne lære børnene mest muligt. På skolen er nogle æn-dringer på vej fra det kommende skoleår: Vi vil organisere personale og elever i team, så de bliver koncen-treret omkring en årgang. Tanken er, at det vil skabe flere muligheder for at arbejde på tværs af klasserne. Som led i denne omlægning vil vi, i den udstrækning det overhovedet kan lade sig gøre, også fysisk lægge klasser på samme årgang som naboklasser.

Det kommer også til at smitte af i SFO: De to nye børnehaveklasser, der skal starte hos os til maj, kommer begge til at starte i Piratskibet. SFO har den plan, at Piratskibet fremover kun skal rumme 0. klasse - og de børn, der starter 1. maj. Skattekisten skal fremover rumme 1. og 2. klasserne.

Børn og personale får fremover en base, en hjemmegruppe, hvor de hører til. Men Skattekisten og Piratskibet skal fremover betragtes som én SFO, hvor børn og personale bevæger sig meget mere fra hus til hus. Således vil alle aktiviteter i princippet være fælles for de to huse. Især i månederne fra august - april vil der være rigtig mange kvadratmeter at boltre sig på med diverse, kreative aktiviteter. Målet er, at børnene skal være helt trygge ved begge huse, og derfor let rykker over i Skattekisten, når de skal flytte fra 0. klasse til 1. klasse.

Logistisk løser den nye struktur mange af vore nuværende udfordringer. Der bliver god plads til alle - også når vi forhåbentlig bliver en tresporet skole. De nye børn, der starter i skolen, kan få en lidt blidere start, når de i første omgang stort set kun skal omgås jævnaldrende. Den nye struktur kan også bruges til - fra næste år - at udskyde beslutningen om, hvilken klasse det enkelte barn skal gå i, til vi har lært hinanden at kende. Og sidst, men ikke mindst, skabes der mulighed for mange flere aktiviteter og samvær på tværs af de to indskolingshuse.






Personalet i SFO har talt en del om fordele og ulemper ved ændringen. Vi kan se rigtig mange fordele ved at give børnehaveklassebørnene en roligere start i skolen, og ved at vi kan lave mange aktiviteter på tværs af husene. Den største ulempe er, at vi skal give slip på en god tradition med, at de ældste børn i en SFO-afdeling hjælper de mindste børn.

Forleden var der møde i SFO’ens forældreråd. Her blev forældrene spurgt om deres holdning til de kommende ændringer. Forældrene var meget entydige i deres tilbagemeldinger: Tankerne bag den nye struktur virkede logiske, og de børn, der skal ud af 0. klasse efter sommerferien ville glæde sig til at komme til et hus, hvor ”de store” var sammen. Ingen kunne finde negative effekter af ændringen. Selv om de største børn i SFO har været søde til at hjælpe de mindste, virker det nogle gange også skræmmende, når en ”stor” i 2. klasse vil hjælpe en lille ny.

Foran os står nu et stort planlægningsarbejde. Hvem skal være hvor? Hvordan skal vi indrette os i de nye omgivelser? Hvilke aktiviteter skal vi tilbyde? Og hvor skal de være? Det står klart, at de nye børn starter i Piratskibet. Hvornår vi tager det næste skridt, så 1. og 2. klasse-børnene samles i Skattekisten, er endnu ikke på plads. En spændende proces at være med i!

Flemming Brandt














Arkiv
Redaktionen: SFO-leder Flemming Brandt (ansvarshavende), Pernille Skau Nørgaard (redaktør) Til Top