NYHEDSBREV FEBRUAR 2017
Fra ledelsen Børnesyn Grøn SFO Skattekisten Piratskibet Tømmerflåden Ombygning
Affaldssortering

Hvorfor er det lige vi skal affaldssortere?

I Klubben havde vi en oplevelse af at en ting er at vide at affaldet skal sorteres, noget andet er at forstå hvorfor.

Med det som udgangspunkt fik vi med hjælp af den grønne dame (Anne Mette, skolens grønne koordinator) ideer til hvordan vi kunne skabe forståelse og hvordan vi kunne starte et projekt om affald og sortering.

Derfra løb der mange tråde, og det oprindelige projekt udvidede sig hurtigt til at
være affaldssortering i alle de fraktioner, der også sorteres i derhjemme. Vi bestilte nye affaldsspande i flere forskellige størrelser og de blev forsynet med mærkater, der hjælper med at se, hvad der skal i hvilken spand.

For at fremme overskueligheden lavede vi en flok opslag - en til hver affaldsgruppe, og hængte dem op sammen med spandene.

For hvis man ved at det der svarer til otte plastikflasker, kan blive til en fodboldtrøje, er det meget mere spændende at putte plastik i den rigtige spand.






Når spandene med metal, pap, glas, plastik, og andet der ikke hører under rest og bio, er fyldte, tømmer vi dem selv. Ude i skolens containergård er der fyldt med containere med påklistrede mærker, der fortæller hvor det forskellige affald skal hen.

Vi tager børnene med, taler om affaldet og hvad det bliver til, mens vi leder efter de rigtige containere, smider affaldet behørigt ud og vender tilbage med de tomme spande.

De er gode til det. Rigtig gode. Indtil videre er det sjældent vi har fundet forkert affald i forkerte spande. Oftest er det rest, der bliver udstyret med mere, end der nødvendigvis skal være i en restspand. På den anden side er vi enige om at bliver man i tvivl, er restspanden altid det bedste bud.

Og inden vi så os om, måtte vi indrømme at de mange engangstallerkener vi i en periode har brugt, og som sparede os for tid, er ved at være en saga blot. Vi har fundet porcelænet frem igen, og vi har snakket om hvordan en opvaskemaskine pakkes.

Det sidste er vi ikke færdige med, men rigtig mange børn er rigtig gode til at sætte deres brugte tallerken i maskinen, så den kan blive vasket og brugt igen. Resten hjælper vi, og det kan der komme rigtig mange gode snakke ud af.

Da vi på gårsdagens Fælles SFO-møde talte om den Grønne SFO, talte vi også affaldssortering.

Det smittede og fra både Skattekisten og Piratskibet er personalet klar til en større sortering, end den de laver nu.

Det kommer, de er i gang og skal starte med at finde deres egen måde at gøre det på i de mange muligheder der kan stilles op.

Så bare vent. Inden længe vil børnene i SFO1 også vide en masse om hvor mange plastikflasker der skal til, for at lave en fodboldtrøje til Ronaldo.

Pernille






Grøn SFO

På en grøn skole hører selvfølgelig også en grøn SFO. Men hvad er en grøn SFO?

Vi har tanker og planer og gode ideer, men i virkeligheden ved vi det ikke.

Det har vi sat os for at undersøge, og derfor er pædagogerne i fuld gang med at udvikle på SFOs vision, der skal indeholde et kapitel om at være grøn SFO.

For hvad er det vi vil med børnene i en grøn SFO? Hvor er det vi gerne vil skinne igennem og sætte grønne spor?

Som altid er det ikke et arbejde, der bliver færdigt i løbet af et par timer. Det kræver overvejelser og tænksomhed. Det kræver et større arbejde, som er spændende at brede ud, og som vi glæder os til at kunne præsentere for jer.

Men en ting er det forkromede overblik, noget andet er hverdagen.

Ud over tanker og bevidsthed skal vi også sætte projekter i søen, børnene skal opleve det grønne i hverdagen. Vi skal starte i det små. Vi skal sætte skibe i søen, men vi skal ikke brække halsen.

Meget af det der vil ske, vil hænge sammen med skolen. Men vi vil garanteret også lave noget der kun er for os.

Som et udgangspunkt kan vi i SFO mærke at der hvor vi brænder, og der hvor vi i første omgang kan se os selv handler om bæredygtighed, om at passe på miljøet, at genbruge og at så vores egne planter.

For at give jer et indblik i hvad der sker i den grønne SFO, har vi opfundet siden om den grønne SFO i Flaskeposten.

Her vil hver måned fortælle stort og småt om hvad der rør sig i det grønne univers.

Vi har allerede mange ideer på bedding, så der bliver masser at fortælle om.

Pernille


Dagens spørgsmål

I hvilken spand skal karton smides ud?

Spørg jeres børn, de ved det garanteret godt

Arkiv
Redaktionen: SFO-leder Flemming Brandt (ansvarshavende), Pernille Skau Nørgaard (redaktør) Til Top